Mondproblemen

Tandvleesonststeking, ofwel gingivitis, wordt veroorzaakt door tandplaque. Als plaque niet goed wordt verwijderd gaat het tandvleesweefsel irriteren. Hierdoor ontstaat gingivitis. Onbehandelde gingivitis kan zich ontwikkelen tot parodontitis en blijvende schade aanrichten aan uw tanden en kaakbot.

Gezond tandvlees

De kleur van gezond tandvlees is roze en zit strak rondom de tanden en kiezen.

Aanslag en verkleuring

Tanden-aanslag-verkleuring

Aanslag op de tanden ontstaat door bijvoorbeeld roken en het drinken van voornamelijk zwarte thee. Dit uit zich doorgaans in gele, bruine of zelfs zwarte plekken op tanden. Om aanslag zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om goed te poetsen en de ruimtes tussen tanden en kiezen goed te reinigen met bijvoorbeeld ragertjes.

Aanslag en tandsteen

Tandsteen-aanslag

Op deze foto is aanslag en tandsteen te zien. Tandsteen is tandplaque dat langer dan 24 uur op het gebit aanwezig is en door mineralen uit het speeksel hard is geworden. Tandsteen voelt aan als een ruw laagje op de tanden. Op dit ruwe laagje hecht zich weer sneller nieuwe tandplaque. Tandsteen kan alleen door een professional worden verwijderd.

Poetsdefect

Poetsdefect-cleft

Op deze foto is teruggetrokken tandvlees met een verticale kloof te zien. Dit wordt een cleft genoemd. De tandhalzen zijn bloot komen te liggen en deze plekken zijn erg gevoelig voor koud en soms ook warm. Door terugtrekkend tandvlees kunnen uw tanden op den duur los komen te zitten. Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben zoals: te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode, een te harde tandenborstel, ontstoken tandvlees (paradontitis), een operatie of irritatie door bruggen of kronen.

Gingivitis

Ontstoken-tandvlees Ernstig-ontstoken-tandvlees

Op de eerste foto is een gebit met gingivitis, het eerste stadium van ontstoken tandvlees, te zien. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt, bijvoorbeeld bij het poetsen. Bij gingivitis is de rand van het tandvlees ontstoken door bacteriën die zich opgestapeld hebben door tandplaque en tandsteen.

Op de tweede foto ziet u ernstige gingivitis met veel plaque. Als niet tijdig tot een behandeling wordt overgegaan, laat het tandvlees los. Dit heeft weer tot gevolg dat de ontsteking zich verdiept en erger wordt. Dit wordt parodontitis genoemd. De ontsteking beperkt zich niet meer tot de gingiva alleen, ook het bot waarin de tanden staan is ontstoken.

Parodontitis

Paradontitis Ernstige-paradontitis

Parodontitis is een tandvleesontsteking die zich heeft uitgebreid van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Op de eerste foto is terugtrekkend tandvlees te zien als gevolg van ernstige parodontitis of te hard poetsen. Hierdoor vormt zich in de diepte tandplaque en breidt de ontsteking zich verder uit. De bacteriën eten het kraakbot op. Op de tweede foto is te zien dat er tanden zijn uitgevallen als gevolg van kraakbot. Een tijdige behandeling door een mondhygiënist en een goede mondverzorging kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.

Botverlies

Tanden-botverlies tanden-lokaal-botverlies

Op de röntgenfoto’s is botverlies te zien dat ontstaan is door parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Op de eerste röntgen is afbraak van bot in het hele gebit te zien en op de tweede foto alleen lokaal botverlies. Botverlies ontstaat als een tandvleesontsteking zich door terugtrekkend tandvlees steeds verder in de diepte uitbreidt naar het ondergelegen kaakbot. Door de ontsteking worden de vezels en het kaakbot afgebroken. Uitvallende tanden kunnen hiervan het gevolg zijn.